Lammert Haanstra
Ze noemen mij longeerspecialist en soms zelfs paardenfluisteraar omdat ik door longeren weleens probleempaarden tot de orde roep. Het is waar dat ik me heb gespecialiseerd in het longeren, maar eigenlijk ben ik veel meer allround dan dat: ik heb veel lesgegeven in dressuur, springen, mennen en eventing en dat doe ik nog steeds. Longeren is het functioneel trainen van een paard vanaf de grond.
Van 1973 tot 1991 was ik een van de vaste instructeurs van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie, de KNHS in Ermelo. Daar zag ik veel paardensportbeoefenaars voorbijkomen tijdens de instructeurscursussen die ik daar gaf, de hengstenopleidingen en de zomerkampen.
Daarna was ik technisch directeur van het Fries Paarden Centrum. Toen mijn dienstverband daar afliep heb ik samen met mijn vrouw Jet mijn ervaringen op papier gezet in het boekje “Longeren met Lammert Haanstra”, wat een bestseller bleek. Dat boekje werd opgevolgd door nog drie educatieve boeken en dvd’s. Hoewel ik dus van huis uit allround ben, werd longeren mijn specialiteit.
Op dit moment hebben mijn vrouw en ik ons eigen bedrijf vlak bij Gorredijk, geef ikzelf lessen en clinics en verkopen we onze eigen longeerartikelen, boeken en dvd’s
Samen met Ferry van Ruiterfit doe ik overal in het land Ruiteranalyses in de vorm van clinics en cursussen.
Sterk paard
Wij vragen veel van een paard. Het moet voor ons in een deftige houding lopen, over balkjes lopen of over hindernissen springen terwijl wij daarbij op hun rug zitten. Hoe sterk een paard ook is, het voelt ons natuurlijk wel zitten daarboven op zijn rug. Neem maar eens iemand op je rug en laat diegene maar eens wat heen en weer gaan onder jou, dan kun je voelen dat je steeds iets moet doen om in balans te blijven: Je moet je voeten verzetten, je gewicht anders verdelen. Dat voelt een paard ook. Daarom is het zo belangrijk dat je als ruiter je lichaam zó onder controle hebt dat je in balans op zijn rug kunt zitten. En dat mankeert er in de praktijk weleens aan. Dat moet anders kunnen!
Nog even dit
Het wereld hoogterecord met een paard gesprongen: 2.40 m. Een paard kan een snelheid van 65 km per uur ontwikkelen. Een goed getraind paardenhart kan 400 liter zuurstofrijk bloed door het lichaam pompen. Wat zijn het geweldige atleten!
Omdat wij steeds betere, snellere, atletischer paarden hebben gefokt moeten we zorgen dat we zelf geen storend object op de paardenrug worden. Zo’n atletisch paard schreeuwt om een gelijkwaardige ruiter.